Čo spôsobuje celiakiu a iné (aj) autoimunitné ochorenia?

Za nami na fotke je naše pšeničné pole. Vlastne pole plné LEPKU, ktorý sa stal nočnou morou veľkého množstva populácie. Aj z toho dôvodu vám prinášam nasledovné riadky na zamyslenie. Čo vlastne spôsobuje celiakiu a iné autoimunitné ochorenia? Prečo sme stále viac chorľavejší?

Vedeli ste?

Vedeli ste, že vzdialenosť jedla od taniera je v priemere 2500 km?

Vedeli ste, že 70 % světového trhu s obilím je v rukách štyroch spoločností?

Vedeli ste, že obilniny sa pestujú hromadne aj v krajinách, kde nedokážu prirodzene dozrieť? Ako ich potom zožnú? Postriekajú ich glyfosátom, ktorý ich vysuší. Volá sa to chemické dozretie. Problém je len v tom, že keďže sa to robí tesne pred zberom, reziduá tejto látky zostávajú v zrnkách pšenice, ktorú potom ľudia jedia či už v chlebe alebo v iných spracovaných výrobkoch, keďže múka sa pridáva skoro do všetkých priemyselne spracovaných výrobkov.

Vedeli ste, že keď potkany kŕmite GMO potravinami ochorejú?

Vedeli ste, že existuje korelácia medzi používaním glyfosátu a chorobnosťou?

Vedeli ste, že konzumovanie ultra priemyselne spracovaných výrobkov sa podieľa na celiakii a autoimunitných ochoreniach?

Tak teraz už to viete!

Možno ste to ani NEVEDELI, ale už to VIETE.

A čo spravíte? Väčšina ľudí nič. Pokračujú vo svojom krásnom, rýchlom a pohodlnom živote, až kým nepríde choroba. Až tá nás núti ZASTAVI’Ť SA a ZAUJÍMAŤ SA!

ZAUJÍMAŤ SA je vlastne nevyhnutným predpokladom ZMENY celého systému. Veľké spoločnosti dobre vedia, že sa ľudia nezaujímajú až pokým nie je zle a vlastne každého trápi len CENA.

Ľudia chorľavejú, no aj tak sa zdá, že je rýchlejšie a pohodlnejšie zájsť si k lekárovi po dvadsiatu tabletku….a pre isté skupiny je to aj ziskovejšie.

Epidémia celiakie a iných (aj) autoimunitných ochorení

Máme epidémiu celiakie a iných aj autoimunitných ochorení. Čo sa na našom správaní zmenilo? Nič, kúpime si radšej bezlpekové pečivo, v ktorom sa pšenica nahrázda podľa odborníkov škorobom a ten je bez vítamínov. Takže vymeníme jedlo s lepkom za stravu chudobnú na živiny.

Naša imunita sídli v črevách. Poškodené črevá, znamenajú problém. Mikrobióm degraduje, pretože ho nekŕmime výživnou stravou. Telo nedokáže čerpať adekvátne vitamíny zo stravy, vstrebávanie sa zhoršuje, toxíny sa prestávajú vylučovať a usádzajú sa do tela. Vznikajú ekzémy, psoriázy, celiakie, depresie, autoiminitné ochorenia, opakované zápaly putujúce po tele a v neposlednom rade rakovina.

Rastie nielen počet autoimunitných ochorení, ale aj psychických chorôb a depresií. Mimochodom, vedeli ste, že mozog a črevá sú prepojené? Problém v črevách, problém v hlave… A čo my na to? Kúpime si probiotiká. A vôbec nevieme, že ak sa nezačneme stravovať kvalitne, probiotiká vykakáme a naše črevá sú tam, kde aj boli.

Zvaľujeme to na glyfosát, chémiu….alebo globálne otepľovanie. Ale problém nie je v glyfosáte? Či si myslíte, že sa na tie polia postriekal sám???? Postriekali ho tam ľudia, aby mali vyššie zisky! Prečo? Pretože keďže sa trh s obilím koncentruje len v rukách zopár spoločností, tie si diktujú čo sa bude diať a nastavujú ceny. Ak sa farmár neprispôsobí, má problém, môže to celé zabaliť.

Kým sa jedlo k nám dostane, precestuje 2500 km

Ďalší šok. Jedlo ide na náš taniec v priemer 2500 km. Paradajky vypestované v Španielsku, umelo zavlažované vysušujú celé oblasti. Ale balík rajčín je o euro lacnejší. Aj keď prejde „polku sveta“.

Deti z mesta si myslia, že jahody rastú v supermarkete, lebo ich nikdy nevideli rásť na poli. A ony v tom supermarkete sice nerastú, ale tam dozrejú, lebo ich trhajú napoly zelené. Chlieb sa už nepečie, ale DOPEKAJÚ sa zmrazené polotovary s pôvodom, o ktorom sa nikde nedočítate. Sem- tam kúpite nedopečený kúsok, ale inak rozvoniava na celú predajňu. Akú to má výživu pre náš mikrobióm v porovnaní so skutočným kváskom?

Dobrá správa

Dobrou správou je, že na Slovensku je chemické dozrievanie zakázané. Pozor, nie je to však v celej EÚ takto! Amerika a Kanada, či Ukrajina to považuje za samozrejmosť. Čo vám však pomôže, že si kúpite slovenskú pšenicu, ak v párkach či ranných „zdravých“ cereáliách máte múku z krajiny, kde je chemické dozrievanie bežné.

Pozor! Chemicky sa neukončuje životnosť nielen obilnín ale aj napríklad strukovín. Veľmi často tvrdej pšenice, ktorá sa používa na cestoviny. Pri nej je presné dozretie špeciálne dôležité, pretože ak sa načas neskosí, tak klesá jej kvalita a následne nie je už na cestoviny vhodná.

Dobrou správou je aj to, že niektorí sa zaujímať konečne začali. Že anglické trávniky bez buriny ľudia vymieňajú za divoké záhrady. Že si začali piecť svoj chlieb.

Viete, pochopiť by sme mali to, že nemusíme robiť všetko sami, lebo toto by sme nikdy nestihli a nezvládli, ale ak bude jeden piecť chlieb a druhý pestovať zeleninu a ovocie, tak si to môžeme predsa vymeniť. Heuréka, objavili sme Ameriku 🙂

Takže čo nám pomôže???

Ako vždy skončíme pri slove ZÁUJEM, LOKÁLNE POTRAVINY, DOMÁCA PŠENICA a samozrejme papať NESPRACOVANÉ POTRAVINY – v obchodoch nekupovať keksíky, párky, salámy, múka býva aj v čipsoch, čokoláde, zahustiť dokážu aj kečup….. čím z lacnejších surovín sa výrobok vyrába, tým má zvyčajne viac zložiek. Ja sa snažím kupovať výrobky s max. tromi zložkami.

NEMUSÍME JESŤ VEĽA, dôležité je jesť KVALITNÉ VECI. Skúste odísť z obchodu s polovičným košíkom, v ktorom nebudú priemyselne spracované potraviny (žiadne čipsy, chrunky, keksíky, čokolády, sladké jogurty, čokoládové peny, salámy, farmové lososy a antibioické kurence plné hormónov) – len tie základné – ovocie, zelenina, nedopekané pečivo, biele smotanové jogurty (smotanové, nie zo sušeného mlieka s kadečím), skutočné maslo, trochu ementálu. Doma si zeleninu môžete fermentovať, robiť klíčky a máte hneď zdravú živú probiotickú stravu. Existujú aj menšie lokálne farmy, kde kúpite kuracinu bez hormónov a antibiotík a slovenské ryby, ktoré nie sú rovnako plné hormónov a antibiotík ako atlantické farmové lososy, ktoré nám núkajú z každého kúta.

Vodu si môžete doma prefiltrovať, nemusíte kupovať sladené odstáte mesiace v plastových flašiach.

Prečo to vlastne celé píšem? Pretože stále plačeme, aké všelijaké choroby máme. My sme malá rodinná farma a možno do toho vidím trochu inými očami ako bežní ľudia. Všetko sa mení, my sa meníme.

Vrátim sa k spomínanému chemickému dozrievaniu. Ako ste sa dočítali, loby v EÚ aj v celom svete je až príliš silná a každému ide vlastne len o zisk. Ako som už spomenula – glyfosát sám o sebe nie je problém, je to síce chémia, ktorá vysuší celú rastlinu, ale ak ním postriekate burinu na poli nestane sa taká škoda ako keď ním postriekate pšenicu testne pred zberom. Rozhliadnem sa dookola a vidím farmárov, ktorí striekajú polia počas obeda chémiou, ktorá zabíja včely. Nejdú večer, lebo sa im nechce a možno je to drahšie, lebo musia ľuďom potom zaplatiť nočnú. Ideme im niečo vyčítať, ale to sa nedá. Prečo? Lebo všetci sme ROVNAKÍ. Keby nehľadeli všetci na cenu a rýchlosť a jednoduchosť, celý tento problém by vlastne nikdy NEBOL …. Ponáhľame sa, lebo sme stvorili systém, ktorý to od nás vyžaduje a zrazu nemáme čas obyčajne ŽIŤ! Jedno-duchosť versus zlo-žitosť. 

Každý môžeme začať od seba. Zdravá pšenica dokáže nakŕmiť svet. Ale my sami rozhodujeme o tom, či bude zdravá alebo nie, či sa budeme zaujímať alebo nie, či si kúpime domáce a regionálne alebo nie.

Viete, niektorí slovenskí obchodníci kupujú lacné dovozové múky a primiešavajú ich do slovenských. Lebo naši ľudia hladia prioritne na cenu. Toto by žiaľ rakúsky obchodník nikdy nespravil. On kúpi tú našu kvalitnú, radšej si priplatí, lebo vie, že dopestovať niečo zdravšie je drahšie. Síce sa tešíme, že o našu pšenicu majú záujem v Rakúsku a Nemecku, ale oveľa jednoduchšie by ju pre nás bolo predať doma.

Na to väčšina povie, že hľadíme na cenu a nevieme si to dovoliť. Ale ruku na srdce, nazrime do svojich chladničiek, potravinových skriniek, nákupných košíkov a šatníkov. Koľko vecí je v nich, čo tam nemusia byť, koľko majú deti nezmyselných hračiek, koľkým balastom plníme ich brušká. Namiesto varenej výživy, sterilizovanej v poháriku by stačilo čerstvé jablko….

Takže bude dobre? Bude, ak každý z nás spraví aspoň malú zmenu vo svojom živote, ak prestaneme žiť mechanicky ako stroje a začneme sa ZAUJÍMAŤ.

Vrátim sa k titulke článku – Čo spôsobuje vlastne celiakiu, psoriázu, ale aj iné ochorenia? S pokojným srdcom si môžeme povedať, že si ich spôsobujeme sami. Nezabúdajme na to, kým sa začneme sťažovať.

Na záver už len posledná vec, našu Zem netreba uzdravovať. Stačí uzdraviť len SEBA.

Cez vlastné príbehy pomáham ľuďom objavovať cestu k vlastnej duši, aby mohli pochopiť jej poslanie a cieľ a vďaka tomu premeniť svoj život z pustatiny na slnečnú krajinu - na svoj ŽIVOT SNOV! Milujem prácu s liečivými kameňmi a tak som pre vás napísala eBook Čaro kameňov>>, ktorý vás naučí ako s nimi pracovať, liečiť sa, ochraňovať a meditovať. Po svojich skúsenostiach s vyhorením som napísala eBook Žiť šťastne sa dá naučiť>>, aby ste sa aj vy vedeli zo stavu smútku a odpojenia od vlastnej duše dostať. Svoje skúsenosti som spísala aj v tlačenej knihe Meditácia – cesta k sebe>>, ktorá rozpráva moju cestu k vlastnej duši a obsahuje viac ako 50 farebných obrázkov – mojich kresieb vízií, ktoré som v meditáciách zažívala. Keďže meditácia bolo pre mňa dôležitým nástrojom, vďaka ktorému som sa spájala s vlastnou dušou, pripravila som aj pre vás inšpiratívnu a praktickú príručku na meditovanie Meditácia - manuál začiatočníka>>. Naučí vás, ako si vytvoriť vhodný priestor na meditovanie, ako si pomôcť hudbou, kameňmi a vôňou, ako si vyčistiť myseľ a uzemniť sa, ako vizualizovať a mnoho ďalších vecí. Celý môj príbeh si môžete prečítať tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely spracovania tohto komentáru. . Zásady spracovania osobných údajov