40 dňový pôst – môžete sa pridať k nám :-)

Ideme do pôstu už od zajtra ❤️ –  je totiž Popolcová streda 😅
Najskôr sme si povedali, že dáme 40 dní bez mäsa, ale môj muž mi hovorí, že to bude pôst len pre neho 😂😂😂
A tak sme sa rozhodli, že si dáme aj od sladkostí (kupovaných). Nekupujeme často …. skôr nejakú dobrú čokoládu, ale teda dáme to aj bez toho 👍
Pridáte sa?😉
Čože je to 40 dní? Muška menom zlatá 😂
Nezabudnite, že pôst môžete priniesť aj ako obetu za vnútornú prosbu – za zdravie, za mier, za pokoj….
A okrem toho, je to zdravé 🙏
Pre mňa to bude výzva aj po tej stránke, že holdujem iným činnostiam ako vareniu a variť bezmäsito pre hladných chlapov je teda challenge🙏😅. Ale čo som chcela, to mám …
Už teraz mám zoznam 42. bezmäsitých receptov, ktoré máme radi, ak chcete pozdieľam pre inšpiráciu.
Stále dá snažíme žiť s kolobehom roka. V napojení na to, čo sa dajte vonku v prírode. Rovnako je to aj v našich Kryštálových rozprávkach ❤️. Pokojne si doma s deťmi môžete citát po večeroch stále tu istú. Deti to majú rady. Prichádza na rad rozpravka 4. Jar prichádza s novou silou 💫🌿
Recepty sú tu:
1. cícerový falafel so zemiakovou kašou (250 g uvareného cíceru, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 – 4 PL múkyn (Prazrnko hladká), hrsť petržlenovej vňate, soľ, rasca – všetko mixujeme, ale nie do hladka. Na plech dáme papier na pečenie, tvarujeme guľky veľkou lyžicou. Pečieme cca 30 min. na 180 stupňov. Papáme so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom)
2. šošovicový dhal s jasmínovou ryžou (Namočíme šošovicu. Osmažíme cibuľku s cesnakom a kurkumou, pridáme šošovicu ráno, bobkov list, varíme, pridáme 1 pasírované paradajky, nakrájaný batát a kokosové mlieko. Podávame s jasmínovou ryžou s kardamónom)
3. žemľovka
4. špagety na akýkoľvek spôsob 😅
5. pečený losos so zemiakmi
6. zeleninové rizoto
7. quinoa s opečenou zeleninou + nakrájané avokádo
8. šúľance
9. francúzske zemiaky bez klobásky
10. vege burger (šošovicová placka)
11. ryžový nákyp
12. kapustné fliačky
13. hlivový perkelt (Na cibuľke osmažíme kúsky hlivy, osolíme, dáme mletú papriku, potom zalejeme trochou vody a šľahačkovej smotany. Podávame s haluškami z prazrnka alebo s cestovinami z prazrnka)
14. kelový prívarok so zemiakmi
15. zeleninové placky (Uvarím šošovicu, nastrúham mrkvu, trochu ovsených vločiek, trochu múky z prazrnka, vajíčko, soľ, korenie garam masala. Urobíme z toho placku a opečieme na troške oleja). Môžeme papať so zemiakovým pyré, fermentovanou kapustou alebo aj šalátom z rukoly, rajčín.
16. granadír
17. tekvicové rizoto s červenou šošovicou a parmezánom (Opečieme hokaido nakrajané na kocky na cibule s červenou šošovicou a mrtvou. Osolím to a podlejeme vodou. Potom přidáme rybu a varíme na miernom plameni. Postupne to podlievam, kým ryža nie je uvarená.
18. špenátové lasagne
19. zeleninový špíz
20. dukátové buchtičky
21. zeleninový kiš
22. pečený zubáč so zemiakmi
23. kuskus so zeleninou
24. pizza s mozarellou a rukolou
25. koreňová zelenina s beluga šošovicou a cícerom s ryžou
26. plnené šampióny s pyré (Osmažím na cibuľke vydlabané stredy šampiónov, hrášok, nakrájanú žltú papriku, dám tam šľahačkovú smotanu a bambíno, dosolím trošku. Naplním tým šampióny a dám zapiect aj s troškou syra navrchu.)
27. tunic s kuskusom a zeleninou
28. špagety s cuketou a cesnakom
29. arabská placka so zeleninou (Kúpim celozrnný arabský chlieb, dám naň trošku oškvarkovej nátierky Lunter (nie sú v nej oškvarky 🙂 alebo trošku majonézy, plátky ľadového šalátu, rukolu, rajčiny, papriku a zatočíme :-))
30. palacinky s hríbikovým ragú a so syrom
31. udony so zeleninou a teriyaki omáčkou (Teriyaki omáčky používam tútotúto. Zvlášť uvarím udony. Osmažím zeleninu na cesnaku, len veľmi krátko. Pridám jednu z týchto teriyaki omáčok :-))
32. cuketovo-špenátové rizoto
33. cestovinový studený šalát (Uvarte si zdravé cestoviny, potom môžete pridať hrášok, cibuľku na kúsočky, kukuricu, kocky tvrdého syru a trochu majonézy)
34. fazuľový guláš (Deň dopredu namočím sušený bôb a fazuľu. Ráno strukoviny predvarím. Potom osmažím cibuľku, pridám napoly uvarené strukoviny a nakrájanú mrkvu a petržlen a orestujem to. Pridám trochu soli, bobkov list a červenú mletú papriku. Potom zalejem vodou a pasírovanými paradajkami a nechám dovariť na miernom ohni. Môžeme podávať s trochou kyslej smotany)
35. zemiakové placky s domácou fermentovanou kapustou
36. hrachová kaša s cibuľkou opečenou na masle
37. tagliatelle so smotanovo hríbovou omáčkou
38. vyprážaný karfiol s opekanými zemiakmi (sen môjho muža 🙂
39. zapekaná cuketa s karfiolom a zemiakmi
40. pečené batáty s feta syrom, cviklou a rukolou
41. bryndzové pirohy
42. zemiaky na plátky, posypané chlebom a zaliate šľahačkovou smotanou (Toto je úžasný recept. Zemiaky očistíte, nakrájate na plátky, naukladáte na plech. Posolíte, potom na to naukladáte na kúsky nakrajaný chlieb (ale po celom plechu, akoby ste to kúskami chleba posypali). Potom zalejete šľahačkovou smotanou, zase trošku osolíte a dáte zapiecť, aby boli zemiačiky mäkké.
PS. toto sú jedlá, ktoré my máme radi. Buďte zhovievaví, varte podľa svojich chutí. Keby bolo na našich deťoch tak špagety máme stále 🙂 🙂 Nie sme vegáni, takže je tam možno dosť smotany a masla.
TIP 1 – vyskúšajte cestoviny z prazrnka – skvelé stará odroda pšenice tolerovaná aj bezlepkáčmi, má vysoký obsah minerálov
TIP 2 – určitě zaraďte do jedálnička živě stravu – u nás doma je to fermentovaná zelenina a klíčky 🙂
TIP 3 – často používam teryaki omáčku – mňam skvelá na udony a zeleninu
TIP 4 – skúste do jedálničku zaradiť na ráno teplé kaše – zasýtia a dobre naštartujú trávenie
TIP 5 – pred papaním skúste jedlu, ktoré idete jesť požehnať – aspoň v mysli, aby vám prinieslo všetky živiny, ktoré potrebujete a prinieslo vám zdravie a úžitok
Nezabudnite – medzi hlavnými jedlami nepojedajte drobnosti, lebo vždy tým naštartujete trávenie a nestihne vám poriadne dotráviť. Tak vznikajú v tele toxíny a problém je na svete.
Čo je najdôležitejšie? Pôst môžete priniesť ako obetu za svoju vnútornú prosbu – za zdravie rodiny, za pokoj, za mier a pod.
PS – ak chcete, napište do komentáru a pozdieľam vám zaujímavé knižky z oblasti zdravej stravy, ktoré mňa nejakým spôsobom ovplyvnili 🙂
Majte sa
S láskou
Monika
Cez vlastné príbehy pomáham ľuďom objavovať cestu k vlastnej duši, aby mohli pochopiť jej poslanie a cieľ a vďaka tomu premeniť svoj život z pustatiny na slnečnú krajinu - na svoj ŽIVOT SNOV! Milujem prácu s liečivými kameňmi a tak som pre vás napísala eBook Čaro kameňov>>, ktorý vás naučí ako s nimi pracovať, liečiť sa, ochraňovať a meditovať. Po svojich skúsenostiach s vyhorením som napísala eBook Žiť šťastne sa dá naučiť>>, aby ste sa aj vy vedeli zo stavu smútku a odpojenia od vlastnej duše dostať. Svoje skúsenosti som spísala aj v tlačenej knihe Meditácia – cesta k sebe>>, ktorá rozpráva moju cestu k vlastnej duši a obsahuje viac ako 50 farebných obrázkov – mojich kresieb vízií, ktoré som v meditáciách zažívala. Keďže meditácia bolo pre mňa dôležitým nástrojom, vďaka ktorému som sa spájala s vlastnou dušou, pripravila som aj pre vás inšpiratívnu a praktickú príručku na meditovanie Meditácia - manuál začiatočníka>>. Naučí vás, ako si vytvoriť vhodný priestor na meditovanie, ako si pomôcť hudbou, kameňmi a vôňou, ako si vyčistiť myseľ a uzemniť sa, ako vizualizovať a mnoho ďalších vecí. Celý môj príbeh si môžete prečítať tu >>
Komentáre
  1. Denisa píše:

    Chcem povedať, že losos, tuniak a všetky ostatné ryby sú tiež mäso. To že ich veriaci počas pôstu jedia nič nemení na tom, že sú to živočíchy a do bazmäsitej stravy nepatria,

    • Dobrý deň Deniska, máte pravdu aj rybky sú mäso, ale ja to beriem tak, že nechcem muža a deti odradiť, keby sme hneď striktne všetko vylúčili, tak by určite frflali, snažili sme sa nájsť zlatú strednú cestu :-). Keby bolo na mne, vylúčim všetko živočíšne, ale beriem to tak, že sme vo vývoji, posúvame sa postupne. Je to aj pre nás cesta…. Prioritne jeme mäso kuracie, bravčové a hovedzie, chcela som, aby sme sa toho vzdali. Možno budúcoročný pôst bude už úplne iný 🙂

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely spracovania tohto komentáru. . Zásady spracovania osobných údajov